FireAngel FAQ vragen

FAQ vraag en antwoord FireAngel melders

Waarom een FireAngel rookmelder?
De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt, ruikt u niets. U wordt dus niet wakker van de rooklucht. En doordat de rook veel giftige gassen bevat, raakt u al snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten! FireAngel rookmelders zijn dus echt van levensbelang.

Zijn er verschillende soorten FireAngel rookmelders?
Het meest gangbare type FireAngel rookmelder is de optische melder. Deze melder maakt gebruik van een lichtgevoelige cel, die de rook waarneemt. Er bestaan ook FireAngel combimelders, dit zijn rookmelders gecombineerd met een koolmonoxidemelder (CO). Er zijn FireAngel 230V optische rookmelders en batterij gevoede optische rookmelders. Voor nieuwbouw en renovatieprojecten van woonhuizen en appartementen zijn 230V rookmelders verplicht. Plaatst u meerdere rookmelders? Gebruik dan het liefst FireAngel rookmelders die u met elkaar kunt verbinden (NEN 255). Gaat er één melder af, dan gaan de andere ook af.

Hoe test ik mijn FireAngel rookmelders?
Test de rookmelders eens per maand door +/- 25 seconden op de testschakelaar te drukken. De elektronische zoemer moet het alarmsignaal geven. U dient de FireAngel rookmelder altijd na een lange periode van afwezigheid (zoals bijvoorbeeld vakantie) te testen evenals na het vervangen van de batterij of bij netgevoede batterijen bij het uitvallen van de netspanning. De rookmelder gaat na een alarm automatisch terug naar de bewakingstoestand wanneer de oorzaak van het alarm (d.w.z. de rook) helemaal verdwenen is. Als de rookmelder niet aan de eisen voldoet, moet u deze onmiddellijk laten repareren of vervangen door een erkend installateur.

Waar plaats ik mijn FireAngel rookmelders?
Op elke verdieping hoort minstens één rookmelder. Hang ze in het midden van het plafond, liefst in de vluchtwegen en gangen waar de slaapkamers op uit komen. Door stoom, rook en stof kan de werking van de rookmelder worden verstoord. Hang daarom geen rookmelder vlakbij de keuken of badkamer, bij een ventilatoropening of mechanische ventilator, boven verwarmingstoestellen en radiatoren, in de garage en hang de rookmelder niet dichtbij lampen, houdt een afstand van minimaal 50 cm van de lamp aan.

Is een rookmelder verplicht?
Voor nieuwbouw en renovatieprojecten van woonhuizen en appartementen zijn 230V rookmelders verplicht.

Waar plaats ik mijn FireAngel combimelder?
Koolmonoxide ontstaat door onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen, bijvoorbeeld in een verwarmingstoestel. Het soortelijk gewicht van koolmonoxide is bijna gelijk aan dat van lucht. Daardoor vermengt het zich met de stijgende warme lucht. In de ruimte waarin het verwarmingstoestel staat, kan de combimelder dan ook het beste aan het plafond gemonteerd worden. Voor aangrenzende ruimten gelden andere plaatsen. Voor de bepaling van de beste plaats is dus eigenlijk maatwerk nodig, maar als richtlijn kunt u het plafond aanhouden.

Leveren jullie ook de FireAngel brandblusser schuimblusser uit voorraad?
Ja wij leveren de FireAngel / First Alert 600ml schuimblusser brandblusser direct uit voorraad leverbaar. Zo leveren wij ook de Mobiak (merk brandblussers van RH Brandbeveiliging) uit voorraad. Wij leveren poederblussers en schuimblussers. Want alleen rookmelders zonder brandblussers is ook maar saai en zien wij als een onveilige situatie. Hier vind u ons assortiment brandblussers op een rij.

Hoe onderhoud ik rookmelders?
Behalve het periodieke testen met de testschakelaar moet de FireAngel rookmelder bovendien minimaal 1 keer per jaar met een zachte borstel en de stofzuiger worden schoon gemaakt. Maak ook het deksel schoon met een vochtige doek. Schakel voordat u met het schoonmaken begint de netspanning naar de rookmelders uit! Vergeet na het schoonmaken niet de spanning weer in te schakelen.

Waarom moet ik een rookmelder schoonmaken?
In de rookmelder zit een lichtbron. Als er rook bijkomt, wordt het licht verstoord. Dit wordt door de melder waargenomen, waarna het alarm afgaat. Als zich teveel stof ophoopt in de melder kan de lichtbron zijn werk niet meer goed doen. Daarom raden we aan de melder minimaal een keer per jaar stofvrij te maken.

Waarom moet ik mijn FireAngel rookmelder aan het plafond worden bevestigd?
Rook is lichter dan lucht en stijgt dus op. Een ruimte wordt dan ook van boven naar onder gevuld met rook. Aan het plafond wordt de rook dus het eerste opgemerkt.

Hoe lang gaat een batterij mee?
Een batterij gaat gemiddeld één jaar mee. Als de batterij bijna leeg is, hoort u elke minuut een hard piepsignaal. Er zijn echter ook rookmelders te koop waarvan de batterij tien jaar (lithium) meegaat.

Moeten FireAngel rookmelders worden gekoppeld?
Rookmelders kunnen zowel stand-alone als gekoppeld worden toegepast. Indien meerdere rookmelders worden geplaatst in de verkeersruimten (NEN 2555), is het raadzaam om deze onderling te koppelen. Wanneer u slaapt en de deuren gesloten zijn bestaat anders de kans dat het signaal van de verst geplaatste rookmelder niet voldoende is om u te wekken.

Mag ik Fire Angel rookmelders op verschillende groepen met elkaar verbinden?
Nee, er mag geen groepsvermenging plaatsvinden (NEN 1010), ook niet door een relaiscontact (potentiaal vrij). De norm voor rookmelders in woonhuizen (NEN 2555) schrijft zelfs voor dat de rookmelders in woonhuizen gekoppeld moeten zijn en dat deze rookmelders op 1 lichtgroep moeten zitten.

Waarom geeft mijn FireAngel melder telkens zomaar uit het niets een piep?
Batterij bijna leeg signaal! Als de batterij in uw FireAngel rookmelder zwak wordt, zal de rookmelder ongeveer een keer per minuut "piepen" om u te waarschuwen dat de batterij leeg begint te raken. Heeft uw FireAngel melder een 10 jarige niet vervangbare lithium batterij accu? Vervang dan de gehele FireAngel melder voor een nieuwe.

De gele / oranje LED knippert en mijn FireAngel melder piept
Knippert de gele / oranje LED op uw FireAngel melder op een ander moment dan de piep, dan is er een fout opgetreden in uw FireAngel melder en moet deze direct vervangen worden.

Waarom piept mijn CO koolmonoxide melder af en toe?
Als de batterij / accu bijna leeg is, dan geeft de FireAngel CO koolmonoxide melder een pieptoon per minuut af. Op de digitale FireAngel CO koolmonoxide melder (FireAngel CO-9D-BNLT) wordt het symbool voor "batterij bijna leeg" op het scherm weergegeven. LET OP; pieptoon per minuut in combinatie met een foutsignaal of waarschuwing dat de batterij / accu bijna leeg is betekent NIET dat uw FireAngel CO koolmonoxide melder koolmonoxide gedetecteerd heeft.

#Update: NVWA voert weer onderzoek uit naar veiligheid melders, u kunt deze hier nalezen
De NVWA onderzocht de CO-melders op een juiste werking en beoordeelde de instructies, opschriften en gebruiksaanwijzing op de gestelde eisen. CO-melders moeten juist werken om zo geen gevaar op te leveren voor de veiligheid of gezondheid van de mens.

omhoog
FireAngelshop is in view mode, we zijn zo weer aktief
Bekijk de volledige versie van de site
Powered by Mijndomein