Koolmonoxide gas

Het aantal doden en gewonden door koolmonoxidevergiftiging blijft hoog en is de afgelopen 5 jaar zelfs toegenomen. De voornaamste oorzaken zijn; onvoldoende onderhoud en controle op apparaten die koolmonoxide kunnen veroorzaken, geen ventilatie en beter geïsoleerde huizen. Niet alleen bij brand komt koolmonoxide vrij, maar ook bij verkeerd aangelegde of slecht functionerende geisers, CV-ketels en open haarden. Een onvolledige verbranding is eigenlijk nog gevaarlijke dan brand, omdat koolmonoxide in tegenstelling tot brand onzichtbaar, reukloos, smaakloos en niet voelbaar is. Daarom is het zo belangrijk om naast een rookmelder ook een koolmonoxidemelder in huis te hebben die in alarm komt zodra de concentratie koolmonoxide een aaneengesloten periode (tijd) te hoog is Er bestaan veel misverstanden over deze mensenredders, waardoor het effect niet altijd optimaal is.

EEN MISVERSTAND OF VERSTANDIG?

In de praktijk blijkt dat er maar weinig bekend is over hoe een koolmonoxidemelder werkt. Eigenlijk is dit heel eenvoudig. De sensor van een CO melder bestaat uit een Gel. Hierin zit oa. zwavelzuur wat gebruikt wordt als elektrolyt. Als de sensor in de koolmonoxidemelder wordt blootgesteld aan hogere concentraties koolmonoxide dan normaal in een huishouden voorkomt, begint er een chemische reactie. Deze reactie zelf is niet te stoppen. De concentratie van koolmonoxide drukken we uit in PPM. Een kortstondige hoge concentratie van koolmonoxide komt vaker voor dan u denkt. Denk aan de geiser die u aanzet als u gebruik maakt van de douche of warm water tapt. De waarde van de koolmonoxide uitstoot is bij een goedwerkende, afvoerloos toestel vaak meer dan 200PPM.

Meestal is het gebruik van dit type geiser maar kort en gaat een melder niet gelijk in alarm. Bij 50 PPM geeft een koolmonoxidemelder na 1 tot 1,5 uur alarm, loopt deze waarde snel op tot een levensgevaarlijke situatie van > 300 PPM verschuift deze response al naar 3 minuten! Om niet onnodig te alarmeren heeft een koolmonoxide melder een soort “timer”. Deze tijdgewogen waarde staat voorgeschreven in een Europese norm. In het bovenstaande voorbeeld ziet u dat 200 PPM makkelijk overschreden wordt maar niet lang genoeg.

UW FIREANGEL KOOLMONOXIDE CO MELDER PLAATSEN AAN HET PLAFOND OP OP VLOERHOOGTE?

Nog steeds wordt beweerd dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht en dat een koolmonoxide melder daarom op vloerhoogte zou moeten hangen. Of dat een combimelder voor rook en CO onmogelijk is, want de één zou aan het plafond moeten hangen en de ander veel lager. Maar dat is dus niet zo. Men haalt koolmonoxide (CO) en kooldioxide (CO2) door elkaar. Voor CO2 geldt inderdaad wel dat het zwaarder is dan lucht. Maar dat is dus een heel ander gas, met geheel andere eigenschappen. Anderzijds kan het misverstand zijn ontstaan omdat voor losse FireAngel CO-melders vaak wordt geadviseerd om deze op 1,5 meter hoogte te hangen, dus ongeveer midden in de ruimte op zit- of slaaphoogte.

Ook de Britse norm stelt dat standaard wordt aanbevolen om een koolmonoxidemelder tenminste 1,5 meter hoog te hangen. Lager mag dus niet, hoger wel. Koolmonoxide heeft namelijk een vergelijkbaar soortelijk gewicht als lucht; koolmonoxide is zelfs nog iets lichter dan lucht. Als koolmonoxide uit een verwarmd toestel komt vermengt deze zich snel met de lucht en stijgt op. Vandaar het advies om een koolmonoxidemelder hoog moet monteren. Combimelders monteert men aan het plafond.

Koop hier uw CO melder tegen de sluipmoordenaar

omhoog
FireAngelshop is in view mode, we zijn zo weer aktief
Bekijk de volledige versie van de site
Powered by Mijndomein